BEREA E VICIU?

OK, toata lumea stie ca gustul berii este motivul pentru care mare parte dintre noi consuma bere (moderat, desi recunosc ca nu mereu, personal, desi, sa nu uitam, studiile spun ca 1 pahar de bere pe zi e sanatos). Dar despre efectele ei ce stiti?

  • Continutul berii

A consuma alcool inseamna sa ti se schimbe greutatea corporala, ceea ce impiedica folosirea tesutului adipos in procesul metabolic. Pe de alta parte, tot datorita continului de alcool, acesta ajuta la pozitivarea balantei energetice si la acumularea tesutului adipos.

De fapt, berea, precum si numeroase alte bauturi alcoolice au un continut caloric mai ridicat fata de cel care poate fi obtinut prin metabolism. Un gram de alcool are 7,5 calorii, aproape la fel ca grasimea. Astfel, o singura bere are in jur de 130-150 de calorii si va impiedica celule adipoase din a mai produce lipide. Asa ca, grasimea se va depune foarte rapid datorita multelor calorii care vin ca in val peste corp, dar si din cauza acelui consum scazut de lipide. Prin urmare, locul in care aceasta grasime se depune cel mai mult este in zona abdominala.

  • Continutul de alcool

Desi procentajul de alcool din bere este mai scazut in comporatie cu alte bauturi alcoolice, acidul pe care aceasta il are, datorita cantitatii ridicate de maltoza, ne produce balonari, luare in greutate si „faimoasa“ halena a bautorilor de bere. Alt dezavantaj este si cresterea oboselii si performantele fizice sunt mai mici

  • Si intrebarea finala: berea e viciu?

Cred ca nu e greu sa raspundem la aceasta intrebare, din moment ce este deja demonstrat stiintific ca orice alcool este viciu. Prin urmare, cercetatorii nici nu recomanda ca vara cand e caldura mare sa ne potolim setea cu multa bere, din cauza efectlor ei negative asupra sanatatii noastre, ca: steatoza hepatica, hepatita alcoolica, tulburarile psihice, ciroza alcoolica, neuropatiile.

About Cristian Gălățanu

Check Also

Licori & lichior

Din laraha: CURACAO, BĂUTURĂ CU AROMĂ DE INSULE Cu un BONUS: O LEGENDĂ A COLONIȘTILOR SPANIOLI  …

One comment

  1. Salut,

    Eu consider berea un viciu, unul destul de periculos. O scriu din profilul de bautor de bere, de multi ani. Nu consum orice bere, doar artizanala, si foarte rar industriala (daca ma aflu la o petrecere si singura bere e Ciuc sau Ursus). Nu consum cantitati mari, nu foarte des dar nici rar. Daca de exemplu ma aflu la un eveniment si nu exista bere, nu consum decat apa. Nu ma intereseaza alte bauturi in afara de bere. Daca intru intr- un magazin de specialitate, cu beri artizanale, sunt ca un copil intr- un magazin de dulciuri. Sunt acea persoana care periodic face comenzi de bere on line, care participa la degustari de bere. Concluzia e ca indiferent de ce tip de bautura vorbim, ca e produsa natural, sau e cu aditivi, toate au in comun alcoolul etilic.
    De cativa ani a explodat piata de bere artizanala, cea de tip india pale ale, face furori, doar ca in productia ei se folosesc cantitati mari de hamei. Daca mai e si imperial ipa atunci deja e supradoza de hamei. Sunt foarte bune, dar se stie ca hameiul poate duce la ginecomastie. Nu stiu de studii legat de hamei, facute pe mai multi ani, daca produce probleme serioase.
    Ca e sanatos un pahar de bere pe zi, probabil depinde de concentratia de alcool, una e o bere de 250 ml la 5% sau alta de 9%.
    Personal, cu cat o consumi mai rar cu atat mai bine pentru ficat si restul aparatului digestiv. Eu ma straduiesc sa o raresc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *