Si, astfel, ajungem la ultimele elemente ale berii. Urmariti si celalalte 2 articole in care am vorbit despre celalalte ingrediente pentru realizarea berii. In toate aceste trei articole am facut o analiza a procedeului in care se realizeaza berea (CLICK AICI PT A VEDEA ARTICOLUL INITIAL).
Drojdia
Acuma, am ajuns si la punctul fermentarii, iar pentru asta este responsabila doar si numai drojdia. Aceasta creeaza un schimb de substante dintre zaharurile luate din cereale, care mai apoi creeaza alcool si dioxid de carbon, dar, in acelasi timp, face din mustul de bere, produsul in sine: adica berea. Fata de elementele de dinainte ale berii (sursa de amidon, malt, hamei samd), berea pastreaza cateva din gustul drojdiei, dar tot cea din urma ii da si consistenta.
Sunt mai multe forme de drojdie de bere, printre care cele mai des utilizate (care il ajuta pe berar sa dea tipul de bere pe care il doreste): ale (Saccharomyces cerevisiae) si lager (Saccharomyces uvarum). Un alt exemplu ar fi drojdia Brettanomyces, care se foloseste la berea lambica.
Lista poate continua.
Agentul de filtrare
Aces ultim ingredient de pe lista noastra este folosit pentru a face berea mai limpede si curata, fata de cele nefiltrate, care sunt niste metode mai traditionale de facere a berii, si care-i da un aspect tulbur. In cazul primului exemplu, in proces, agentul de filtrare se pune alaturi de proteinele solide din bere, care va lasa sus-mentionatele caracteristici in produsul final, care esteberea.
Agentii de filtrare sunt diferiti si foarte variati: isinglass (facut din inotatoare de la pesti), Irish moss (planta), kappa carrageenan, gelatina samd. In cazul in care sunteti vegetarieni si vreti sa beti o bere e foarte simplu: uitati-va pe etichete, ar trebui sa scrie ceva in genul “facuta pentru vegetarieni” si este realizata cu plante de mare sau agenti artificiali.
Alte articol despre bere, pentru voi berarilor: