Sa pornim intr-o calatorie magica a procesului de facere a berii!
Elemente esentiale din care se realizeaza berea:
- apa
- sursa de amidon
- drojdie de bere pentru fermentare
- un ingredient care sa dea gustul caracteristic (precum hameiul)
- combinatia de surse de amidon este si ea posibila, spre exemplu cu o a doua sursa, cum ar fi porumbul sau orezul, fiind un adaos mai ales in cazurile cand actioneaza ca un suplinitor, fiind astfel mai ieftin pentru realizarea berii. Cele mai putin utilizate sunt cele ca meiul, sorgul si radacina de maniot in Africa si lista poate continua
Despre unele vom vorbi in articolul asta, iar despre celalalte, in urmatorul.
1.Apa
Cu siguranta toti stiu deja ca fara apa nu se poate face bere. Apa este elemntul primordial, tocmai de aceea si din asta consista in mare parte. Desigur ca, acuma, din ce este si alcatuita aceasta apa conteaza foarte mult, in functie de regiunea in care se face berea, iar ea este denumita trasatura regionala. De pilda: Capitala Irlandei, Dublin, are apa dura, din care este si facut Guinness, apoi Pilzen este tocmai la capatul opus, facuta din apa moale, numai buna pentru lager blond (Pilsner Urquell). Altele sunt chiar si mai complicate, cum ar fi procedeul burtonizarii, care vine de la Burton, apa care se foloseste pentru ale blond si, in care, alaturi de apa, se pune si selenit.
Exemplele pot continua.
2.Sursa de amidon
Ganditi-va ca sunteti berari si va ganditi la modul in care trebuie sa o fermentati, gradul de tarie pe care sa-l dati si aroma pe care sa o oferiti produsului dvs. – toate acestea sunt date de sursele de amidon. Cand incepeti producerea, va trebui sa va ganditi ce sursa de amidon sa folositi. Cel mai probabil o sa folositi maltul din cereala, intrucat e cea mai comuna. O obtineti prin inmuierea cerealelor in apa, care porneste un proces de clocotire a acesteia, dupa care se usuca cerealele. Cerealele contin acest malt, care creeaza enzime, aceste enzime la randul lor fac din amidon (aflat in cereale), zahararui fermentabile. Pentru ca maltul sa aiba culori mai variate, luate din acelasi forme de cereale, se foloseste coacerea. Este foarte important pentru tipul de bere pe care vrei sa-l produci, unul de culoare inchisa va face beri brune.
Vom vorbi in urmatorul articol despre celalalte! Pana atunci, beti bere (moderat), berarilor! 🙂
Alte articole despre bere:
https://beeruniversity.ro/2017/04/10/berea-lupta-cu-diabetul-si-cancerul/
http://topwines.ro/?p=9345&preview=true
http://topbrands.com.ro/motivele-pentru-care-chiar-ar-trebui-sa-incluzi-berea-in-dieta-ta/