Băuturi și alimente care ne pot ajuta în lupta cu insomnia
Lipsa somnului poate avea efecte serioase asupra organismului. Scăderea capacității de muncă și schimbările de dispoziție sunt doar două dintre acestea. Insomnia nu trebuie ignorată, atenționează specialiștii care le recomandă persoanelor care se confruntă cu această afecțiune să își schimbe modul de viață. Iar schimbarea trebuie să înceapă mai întâi din farfurie!
Nutriționiștii au întocmit o listă cu băuturi și alimente care joacă un rol important în menținerea și creșterea calității somnului. Berea, consumată în cantități moderate, ceaiul de levănțică, lintea și semințele de susan fac parte din categoria alimentelor-aliat în combaterea lipsei somnului.
Un consum moderat de bere poate contribui la combaterea insomniei
Scăderea calității vieții este un efect direct proporțional cu severitatea insomniei. Printre consecințele lipsei somnului asupra organismului, medicii menționează și diminuarea randamentului intelectual, alterarea capacității de memorare și instalarea depresiei. Nutriționiștii consideră că un rol important în calitatea somnului îl joacă și alimentația. Printre recomandările acestora se numără și consumul moderat de bere, cu potențiale beneficii în lupta cu insomnia.
“Carența de triptofan din alimentație, un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism, ci trebuie introdus prin dietă, afectează nivelul de melatonină și serotonină, unul dintre efecte fiind și insomnia. Consumată cu moderație, berea poate fi de ajutor în combaterea acestei afecțiuni, datorită conținutului redus de alcool și hameiului, sursă pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifică. Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge presiunea arterială scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generală a organismului se îmbunătățește” a explicat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Specialiștii în nutriție atenționează asupra faptului că secretul obținerii efectelor benefice ale berii asupra organismului constă în moderație. De aceea, consumul recomandat de bere în cazul femeilor este de 330 ml și de 660 ml în cazul bărbaților.
Ceaiul de levănțică contribuie la un somn liniștit
Levănțica are o serie de efecte terapeutice dovedite, în compoziţia acestei plante fiind identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Consumată sub formă de ceai, levănțica poate acționa ca un calmant al sistemului nervos central. Specialiștii spun că levănţica reduce starea de agitaţie şi de anxietate și poate combate insomnia. Ceaiul se obține sub formă de infuzie din două lingurițe de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute în 250 ml de apă clocotită. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri.
Lintea, de ajutor în combaterea insomniei
Lintea este o plantă din familia leguminoaselor, plante al căror consum a fost asociat în toate studiile de până acum cu o acțiune bună în profilaxia unor afecțiuni serioase cum sunt bolile cardiovasculare și diabetul.
Aliment bogat în proteine şi sărac în grăsimi, lintea aduce în organism o cantitate mare de fibre solubile și insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folați (acid folic) și vitamina E, antioxidanți, precum și elemente minerale (magneziu, fier și multe altele), arată specialiștii. Valoarea nutrițională a lintei, pentru 198 grame este de 50% triptofan, substanță în lipsa căreia se poate instala insomnia, spun nutriționiștii.
Semințele de susan pot menține calitatea somnului
Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente. Pe lângă faptul că semințele de susan au un gust foarte bun, sunt și o importantă sursă de fibre, calciu și alte minerale esențiale organismului, printre care și triptofan. Printre ingredientele active prezente în micuțele semințe se mai numără și grăsimile sănătoase, necesare bunei funcționări a metabolismului și a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii, semințele de susan trebuie consumate crude.
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.
Înfiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.