4 beri la Beer o’Clock

Zilele trecute am fost invitat de un prieten foarte bun de-al meu, Francisc, sa bem cateva beri de calitate si rare, care se intalnesc numai in horeca si in magazinele de specialitate. Alaturi de el au mai fost prezent si ceilalati prieteni din grupul nostru: Cristi, Radu si Bogdan. Am ales un local din centru destul de cunoscut: Beer O’Clock. Pentru ca prietenul nostru tocmai isi luase licenta de inginer si absolvise Politehnica (automatica pare-mi-se) a spus ca ne face cinste cu orice beri din meniu. Acuma, pentru cunoscatori, berile de la astfel de localuri nu sunt deloc ieftine, preturile variaza de la 10 lei la 18-20 de lei, pentru o bere de numai 0,3 sau 0,5. Vorba aia: esentele tari se tin in sticlute mici, nu?

With that in mind, cum spune englezu, am ajuns seara prin centru vechi, pe la ora 18 30, ne-am adunat toti la o masa de la Beer o’Clock si ne-am pus pe baut.

Acuma ajungem la esenta acestui articol: as dori sa-mi istorisesc experienta mea din ziua respectiva, cand am degustat (si baut, caci am ajuns undeva la 5-6 beri – desigur, nu le-am consumat pe stomacul gol) cele mai bune beri din viata mea.

Deoarece eu nu sunt atat de familiarizat cu berile de calitate (desi sunt cunoscator de vinuri si distilate), cand am deschis meniul, primele tipuri de beri care mi-au sarit in fata au fost cele pe care ori nu le cunosteam/ nu mai auzisem de ele, ori nu le incercasem.

  • Aecht Schlenkerla Marzen

Asa ca, prima bere din seara respectiva a fost o bere afumata numita Aecht Schlenkerla Marzen. Berea afumata e un fel de bere bruna/neagra, dar mult mai amara si cu arome mult mai patrunzatoare. Nu recomand acest tip de bere pentru cei care nu sunt deja familiarizati cu berile negreu sau brune, pentru ca cu siguranta nu o sa le placa. Mie mi-a placut foarte mult Marzen, tocmai datorita acestei amăreli si gustului foarte aromat, ce-mi aminteste putin din Guiness, cu toate ca este o bere cu o concentratie normala pentru berile negre: doar 5,1%. Aroma specifica de fum este de la maltul original Schlenkerla, afumat cu ajutorul crengilor de fag. In post-gust este foarte amar. Mi-a placut experienta: clar e unica.

  • Irish Stout

A doua bere pe care am degustat-o a fost un Irish Stout, de data asta am trecut pe beri irlandeze, de tipul Stout/Imperial Stout. A fost o bere foarte fructata, dupa mine, cu o aroma specifica de dulce-amarui de espresso, fum, cu note usoare de ciocolata si brandy. In post-gust, usor amarui. Mi-a placut mult si aceasta!

  • Rochefort Trappistes 6

Rochefort Trappistes 6, din categoria berilor trapiste. Aceste tipuri de beri sunt mânăstirești, adica sunt produse numai in cadrul unor manastiri si le iubesc, absolut! Cum este cunoscutul (arhicunoscutul mai bine zis) Paulaner. In lume sunt numai 7 mănăstiri care produc bere, şase în Belgia şi una în Olanda. Berile pot primi titlul de “trapist” numai daca este produsa intr-o manastire, daca acestia controleaza toate etapele de productie si daca profitul este folosit in actiuni de caritate sau pentru a se autosustine manastirea. Puteti intelege deja de ce iubesc aceste tipuri de beri: se produc in serie mai mica, dar de o calitate net superioara, mai ales ca exista inca de la anul 700 aceasta practica. Va dati seama ce reteta interesanta au, nu?

Rochefort are un gust usor amarui si de malt. Culoarea chihlimbarie-asa a berii ofera un aspect interesant overall. Este o bautura in acelasi timp fructata, cu arome florale si de fructe, de mere, vanilie, de tutun si cafea.

  • St. Bernardus Tripel

    In final, o alta bere manastireasca, numita St. Bernardus Tripel. Fata de celalalte, are o fermentaţie puternica, de unde si spuma din abundenta si cremoasa, alba. Este probabil cel mai reusit echilibru intre gustul puternic fructat si cel puternic amarui. Foarte condimentat pentru o bere, St. Bernardus parca te trezeste din morti! In acelasi timp, mi s-a parut ca are un post-gust subtil de arome de banane sau citrice.

About Cristian Gălățanu

Check Also

Stephansbräu, o bere tipic germană

Kaufland, unul dintre cei mai mari retaileri de pe piața românească, a adăugat la raft …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *