DDe ce cultivarea topinamburului este o idee de afacere profitabilă

Topinamburul, sau pe numele lui popular „napul-porcesc”, este o cultura care devine din in ce mai raspndita in randul fermierilor care nu au o cantitate mare de pamant. Si e normal, dat fiind ca planta poate rezista secetelor, si aduce si venituri mari fermierilor. Daca acesta investeste cel putin 7.000 de lei intr-un hectar, el va scoate de pe urma culturii cel putin o suma dubla, adica 140.000 de lei. 

Si avem si un exemplu practic! Florian Filip, un barbat de 30 de ani, din Buzau, s-a gandit sa cultive topinambur, in urma cu 10 ani, pe o suprafata destul de mica, de aproximativ 1.000 mp. La scurt timp si-a dat seama ca oferta de pe piata nu corespundea cu cererea, care era mult mai mica, de aceea fermierul a inceput sa-si creasca suprafata plantata, ajungand la acest moment sa aiba 4.000 de mp cu topinambur.

nap-porcesc-ww
TOPINAMBUR; Sursa foto: financiarul.ro

„Acum circa 10 ani am vazut in curtea bunicii mele aceasta planta, intr-un capat al gradinii. Am inceput sa experimentez si in scurt timp am infiintat 1.000 de mp. La recolta am avut niste tuberculi mari si frumosi, asta in conditiile in care nu am facut decat sa irig si sa am putina grija de plante. Am fost surprins sa constat ca la vanzare mi se solicitau cantitati mult mai mari decat aveam. De aceea, am luat decizia si sa ma extind, iar in prezent am 4.000 mp”, a spus acesta pentru StiriAgricole.ro, Florian Filip.

Persoanele care deja se gandesc sa-si creeze o astfel de cultura, ar trebui sa cunoasca faptul ca napul-porcesc are conditii de adaptibilitate crescuta, insa exceptia este ca solurile sa fie bine drenate. Topinamburul se recomanda sa fie plantat la inceputul primaverii (februarie – aprilie).

„Pregatirea terenului consta in efectuarea a cel putin 2 prasile, pentru a ne asigura ca avem un teren afanat. Dupa aceea, din punct de vedere al densitatii de plantare, eu i-am pus la 30 cm intre plante si la 70 cm intre randuri, asta ca sa se poata intra si cu un utilaj mecanizat. Deoarece se planteaza asemanator precum cartofii, cuiburile ar trebui sa aiba o adancime cam de 10-12 cm”, adauga Florian Filip.

Dupa cum am mentionat, este important ca respectiva cultura sa fie bine irigata. In ciuda faptului ca planta este rezistenta la seceta, topinamburul cere multa apa pentru ca tuberculii sa creasca corect. „Nu trebuie udate mereu, insa la doua saptamani ar fi indicat, mai ales daca nu sunt precipitatii in perioada respectiva. Altfel, tuberculii raman mici”, a mai mentionat cultivatorul din Buzau.

Un hectar cu topinambur are cel putin 1.000 kg de tuberculi, ceea ce inseamna ca un cultivator va trebui sa scoata din buzunar aproximativ 4.000 lei, pentru materialul saditor. Totodata, infiintarea unei culturii il va costa pe fermier  aproximativ 3.000 lei.

Productia de topinambur ajunge in general la 35 de tone la hectar, iar un kilogram de topinambur se vinde cu 4-5 lei, lucru care aduce unui fermier venituri de aproximativ 140.000 de lei.

„Eu, la 1.000 mp, am reusit sa am o productie de 3.500 kg, prin urmare la 1 hectar se pot obtine cel putin 35 de tone. Pentru consum vand tuberculii cu 5 lei, insa pentru cantitati mari pretul se negociaza”, a mai spsu Florian Filip.

 

Alte aritcole:

http://agricult.ro/2016/05/24/zilele-horticulturii-bucurestene-editia-a-xiii-hortus-florshow-romania-2016/

http://agricult.ro/2016/05/22/cate-plati-au-fost-efectuate-catre-femieri-de-apia/

http://agricult.ro/2016/05/17/sectorul-zootehnic-aprobarea-schemelor-de-plati-din-agricultura/

http://agricult.ro/2016/05/13/dermatoza-nodulara-contagioasa-si-riscul-de-extindere-a-bolii-in-romania/

About Cristian Gălățanu

Check Also

Fertilizanți 100% organici care se bat cu seceta

Succes fulminant pentru culturile din România în ultimii 5 ani datorita produselor Profeco, care scad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar