Institutul Naţional de Statistică – comertul international cu bunuri al Romaniei

sa

Institutul Naţional de Statistică a publicat astăzi, 9 februarie a.c., datele privind comerţul internaţional cu bunuri al României pentru anul 2014 care evidenţiază un nou nivel record al exporturilor de 52,5 miliarde de euro, în creştere cu 5,8% faţă de anul 2013.

 

În acest context, Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose face următoarea declaraţie de presă:

 

”Nivelul record al exporturilor româneşti din ultimii ani confirmă că economia României a trecut peste momentul critic al ajustărilor din perioada 2009-2012 şi că se află pe o tendinţă pozitivă de creştere a valorii produselor din ţara noastră.

 

Începând din 2012, exporturile din ţara noastră au înregistrat performanţe extraordinare, ajungând în 2013 la un record de aproape 50 miliarde de euro, nivel depăşit şi în 2014, până la 52,5 miliarde de euro.

 

Performanţa exporturilor româneşti arată că economia României a devenit mult mai competitivă în plan extern în ultimii ani, reuşind să-şi consolideze comerţul cu principalii parteneri comerciali din Uniunea Europeană – 71% din totalul exporturilor –   şi să recupereze sau sa atragă noi pieţe de desfacere la nivel global.

 

În continuare, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, prin Strategia Naţională de Export urmăreşte să sprijine internaţionalizarea companiilor româneşti şi promovarea acestora prin misiunile economice din străinătate. În perioada următoare vom pune un accent deosebit pe diversificarea exporturilor, atât prin recuperarea unor pieţe pierdute (Orientul Mijlociu, Nordul Africii, China, Asia) dar şi identificarea de noi pieţe.

 

Chiar şi la acest nivel de peste 52 miliarde de euro, considerăm că potenţialul de export al României este mult mai mare şi trebuie să aducem noi produse la export. Structura actuală a comerţului exterior, dominată de maşini şi echipamente de transport (42,3%) şi alte produse manufacturate (îmbracăminte, încălţăminte, etc.), trebuie diversificată. Trebuie să crească ponderea în exporturi şi a altor produse cu valoare adăugată ridicată din România (industria de apărare, cybersecurity, IT, telecomunicaţii, echipamente electrocasnice, etc.) şi să aducem noi sectoare la export (energia, agroindustria, turismul balnear, etc.).

 

 

 

Biroul de Presă al Ministerului

Economiei, Comerţului şi Turismului

 

 sa

About Cristian Gălățanu

Check Also

Artă revoluționară, unică și nouă cu Nicole Jutka la Ateneul Român, cu ocazia concertelor Schoenbrunn Palace Orchestra Vienna

Foarte puţine zile ne mai despart de reîntâlnirea deja tradiţională cu SCHOENBRUNN PALACE ORCHESTRA VIENNA, eveniment desfăşurat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *