VINURI CARE POARTĂ AMPRENTA LOCULUI

INTERVIU:
Director tehnic și oenolog CORNEL BANIȚĂ:

VINURI CARE POARTĂ AMPRENTA LOCULUI

Cornel Daniel BANIȚĂ este un om care se scoală de cu zori. Și vinurile de Pietroasa se scoală dis-de-dimineață ca să ajungă la București și mai departe, în alte țări, ca să ia premii și să fie apreciate. Ca să ne împrospătăm informația despre ele, despre vinurile de la Pietroasa, am pus – de data aceasta – întrebările ușor neconvenționale.

NICOLETA GĂLĂȚANU, MIHAIL GĂLĂȚANU

 

1.) Ce game noi de vinuri aveți, apărute deja sau în pregătire( în ultimii șase ani)?

Pietroasa a pregatit si evidentiat in ultimii ani o serie de vinuri care poarta amprenta locului si cel mai important, scot la lumina realizarile unitatii din sectorul de ameliorare. Astfel, o serie de vinuri au in compozitie soiuri obtinute la Statiunea de Cercetare Pietroasa si clone selectionate atent din plantatiile noastre care aduc in prim-plan caracteristici organoleptice unice.
Gamele care prezinta consumatorilor intregul portofoliu de vinuri de la Pietroasa sunt:

– PIETROASA RESEARCH&INNOVATION -> vinuri care aduc in fata consumatorilor cele mai consacrate soiuri si stiluri de vinificatie, usor de inteles si de indragit,vinuri care redau prospetime.

– PIETROASA SELECTION -> Vinuri obtinute din parcele atent selectionate, soiuri representative pentru areal sic el mai important, se pune accent pe selectia clonala facuta de-a lungul timpului la Pietroasa. Alaturi de maturarea pe drojdii fine, intreaga tehnologie de obtinere a vinurilor este atent controlata si aleasa pentru fiecare soi in parte pentru a obtine vinuri corpolente, bogate din punct de vedere compozitional si tipice pentru soi si areal.

– PIETROASA REZERVA-> Cele mai importante soiuri si clone cultivate si/sau obtinute la Pietroasa ajung sa faca parte din aceasta gama. Se acorda o atentie sporita tuturor plantatiilor, se sorteaza manual in vie si crama, se vinifica in cel mai atent mod fiecare clona din fiecare parcela in parte, iar la final, dupa maturara pe drojdii fine, se trimit toate in butoaie de stejar pentru a capata noi caracteristici demne de un vin pretabil pentru vinoteca deja cunoscuta a unitatii.

2.) Ce premii/și distincții ați (mai) repurtat în perioada sus-amintită?

In ultima perioada, Statiunea de Cercetare Pietroasa a participat la foarte multe concursuri de vinuri nationale si internationale pentru ca vinurile sa fie evaluate astfel incat sa putem obtine un feedback realist despre produsele noastre. Cele mai importante distinctii obtinute in 2022 au fost:

– Marea Medalie de Aurcu Tamaioasa romaneasca 1990 dulce la Concursul de Vinuri Bacchus de la MADRID 2022

– Marea Medalie de aur, 5 x Medalie de Aur si 3 x Medalie de Argint la Vinarium IWCB 2022 (lista vinurilor in atasament)

– Locul II la etapa regionala pe Muntenia si Dobrogea la categoria vinuri albe cu Tamaioasa romaneasca 2020 sec din PIETROASA REZERVA la concursul organizat de BASF

– Locul II la etapa nationala la categoria vinuri albe cu Tamaioasa romaneasca 2020 sec din PIETROASA REZERVA la concursul organizat de BASF

3.) Este posibilă asimilarea unor soiuri noi la Pietroasa?

Da, intotdeauna exista posibilitatea introducerii unor noi soiuri sau clone intr-un areal. Bineinteles, acest lucru se poate face dupa zeci de ani de studii asupra soiului si a vinului pentru a vedea care sunt beneficiile acestui proces. Ultima data cat Statiunea de Cerceatre Pietroasa a facut acest lucru a fost in anul 2013 cand am plantat soiul Alb aromat obtinut in cadrul unitatii si omologat in 1998. Pentru a obtine acest soi au fost nevoie de peste 20 de ani de studii, urmand apoi sa-I facem loc in plantatiile deja existente. Totodata, in permanenta intreoducem in plantatiile noastre clone ale soiurilor deja existente la Pietroasa dar care au caracteristici distincte.

4.) Se întețește concurența în zona Pietroasa?

In permanenta apar producatori mici care prezinta vinuri foarte bune, iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure deoarece avem nevoie de multe forte pentru a ridica imaginea unei zone sau a unui areal restrans. Sectorul viti-vincol se dezvolta intr-un ritm alert, apar si componentele oenoturstice si/sau oenogastronomice, iar toate aceste mobilizari aduc beneficii tuturor. Ne dorim sa avem un cuvant de spus cand vine vorba de vinuri bune in Romania si acest lucru il putem face impreuna, la nivel de tara si impreuna la nivel de areal pentru a ne deosebi fata de celelalte zone viticole importante ale tarii.

5.) Ce se întâmplă cu vinul-emblemă al stațiunii, TĂMIOASA ROMÂNEASCĂ?

Noi spunem ca se intampla lucruri bune cu acest soi/vin deoarece in permanenta ne ,,jucam” cu el pentru a obtine noi tipuri de vin care pot starni curiozitatea consumatorilor, dar pastrand totodata si stilurile deja existente si consecrate pentru Pietroasa. Avem tehnologii care pot scoate dintr-o Tamaioasa romaneasca vinuri usor de inteles, vinuri gastronomice sau acele vinuri care iti prezinta o intreaga poveste si istorie intr-un singur pahar si care te fac sa te indragostesti de soi si de numeroasele valente pe care le poate avea intr-un singur areal, pe soluri complet diferite, din clone diametral opuse si in numeroase stiluri de vinificatie.

6.) Pe roșii, ne putem aștepta la evoluții spectaculoase? La surprize plăcute?

Desi procentul cu struguri negri este foarte mic la noi, in permanenta le acordam o atentie sporita deoarece bogatia intregului areal se regaseste si aici. Lucram de foarte mult timp pentru a obtine vinuri rosii tipice si demne de arealul nostrum si primele rezultate le putem vedea peste 1 an cand timpii de maturare si invechire vor fi ideali pentru a incepe prezentarea catre public. Nu este usor sa faci un vin rosu si sa ai rabdare cu el mai bine de 4-5 ani, dar sunt convins ca tot acest efort o sa fie pe deplin recompensat de catre public.

7.) De la soiul MIHAELA, ce ne putem aștepta în viitor?

Soiul Mihaela obtinut in cadrul Statiunii de Cercetare Pietroasa si omologat in 2015 este o surpriza placuta pentru consumatorii de struguri de masa deoarece caracteristicile sale sunt apreciate ori de cate ori este degustat prin echilibrul dintre zaharuri si acidiatte de care da dovada. Tot mai multi cultivatori de struguri de masa sunt interesati de el si speram sa-l vedem pe piata cat mai curand. Totodata, este un soi tanar care mai are nevoie de promovare si timp pentru a dovedi ca poate fi un partener de incredere pentru cultivator. Acelasi lucru il putem spune si despre celelalte soiuri obtinute la Pietroasa: Otilia, Centenar de Pietroasa, Timpuriu de Pietroasa, Istrita si Alb aromat – cel care a fost promovat cel mai bine si pus in valoare prin prisma faptului ca poate fi vinificat.

8.) Cum merge vânzarea în sistem BAG IN BOX?

La noi, vanzarile sunt in continua crestere pe toate palierele deoarce publicul a vazut ca putem fi un partener de incredere atunci cand oferim un produs. Daca ne referim strict la BIB, acolo intalnim cea mai mare crestere din punct de vedere cantitativ fiindca s-a reluat activitatea in toate sectoarele, iar acest lucru este vizibil la toata lumea. Totodata, observam o crestere si prin prisma faptului ca au crescut foarte mult preturile ambalajelor si acest lucru se vede pe bonul fiscal la aproape orice fel de produs, iar BIB ramane o varianta mai accesibila pentru a avea o cantiate mai mare de produs, in conditiile in care oferi o calitate si consumatorul aprecieaza vinul tau.

DIRECTOR TEHNIC SI OENOLOG
Drd.ing. Banita Cornel Daniel

About Cristian Gălățanu

Check Also

Forumul APPR

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă afiliată la Confederația Europeană a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *