Fructele şi legumele care ne salvează de la un deces prematur

Oamenii de știință de la Harvard Medical School și T.H. Chan School of Public Health au realizat un studiu prin care au urmărit descoperirea câtor fructe și legume ai nevoie zilnic pentru a scădea şansele unui deces prematur. Concluziile au fost publicate în revista Circulation.

În cadrul acestei cercetări au participat 100.000 de persoane, ale cărori informaţii privind alimentaţia au fost prelucrate la fiecare 2-4 ani pentru 30 de ani. Mai mult decît atât, cercetătorii au inclus şi informaţiile privind consumul de fructe și legume și rata de mortalitate estimată pe baza a 26 de studii din 29 de țări din America, Europa, Asia, Africa și Australia.

Concluza principală a fost că consumul zilnic de fructe și legume scade – într-adevăr – şansele de a face boli cardiovasculare și cancer, acestea fiind principalele cauze ale decesului prematur. Conform oamenilor de știință, acest consum ar trebui să se situeze undeva la cinci porții de fructe și legume pe zi, pe când raportul dintre fructe și legume ar trebui să fie de 2 la 3.

„Această combinație este probabil cea mai benefică în ceea ce privește prevenirea bolilor cronice grave și este relativ accesibilă pentru publicul larg”, a spus iniţiatorul studiului, medicul Don Wan al Harvard Medical School.

O cantitate de legume și fructe de acest gen, potrivit experților, scade şansele de cancer cu 10%, boli cardiovasculare – cu 12%, boli respiratorii – cu 35% și riscul de deces, indiferent de cauză – cu 13 %.

Trebuie să avem grijă totuşi şi ce fel de legume/fructe consumăm. În acest sens, legumele cu amidon, cum sunt cartofii, mazărea și porumbul, împăreună cu sucurile de fructe nu reduc riscul de deces sau de boli cronice specifice. Legumele cu frunze verzi (spanac, rucola și varză de Bruxelles) și fructele și legumele bogate în betacaroten și vitamina C (citrice, caise, pepeni și morcovi) reprizintă adevăratele surse de vitamine şi alte substanţe benefice corpului nostru.

About Cristian Gălățanu

Check Also

Branduri în pandemie

Dar și brandurile suferă, nu-i așa? Pandemia, cea de până acum – și cea care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *