Cum facem să prevenim amenzile de la ANAF?

Lui ANAF nu-i pasă dacă ai știut sau nu, tot trebuie să plătești!

Probabil în top trei vești proaste pentru o firmă este că vine fiscul în control. Este o himeră să crezi că poți fi mai ”deștept” decât fiscul. Ei studiază zilnic legislația și normele de aplicare, fac controale în fiecare zi, este ”businessul lor”. Cum businessul tău nu este să mergi în controale și nici să studiezi zilnic legislația, șansa să fii prins pe picior greșit se apropie de 100%.

Fie că ești administrator, contabil, director economic, director general, comerciant, mic întreprinzător sau angajat cu responsabilitate în întocmirea evidenței contabile primare a unei societăți, probabil nu ești interesat nici să încalci legea și nici să plătești amenzi pe care le-ai fi putut preveni foarte ușor.

AFP IMAGINE/ Wakil Kohsar, Sursa: ww.nst.com.my

ww.nst.com.my

Greșeli frecvente fără intenție

Ca în orice domeniu, și în domeniul fiscalității sunt greșeli frecvente, unele dintre ele mai mici, altele mai mari. Aceste greșeli frecvente, când apar controalele ANAF, sunt văzute imediat. Paradoxal este că majoritatea acestor greșeli nu sunt făcute cu intenție, ci pur și simplu cei puși în fața unui control nu au știut că lucrul X sau Y trebuie făcut sau că trebuie făcut într-un alt fel decât în cel care credeau ei că este bine.

ANAF…te uită, dar nu te iartă!

Astfel, companiile ajung să achite mii sau zeci de mii de lei pentru greșeli neintenționate, pentru că nimeni nu le-a spus și nici ei nu au știut. Adevărul este că trebuie să-ți porți singur de grijă. Ne place sau nu, ANAF-ul doar își face treaba, aplicând legislația sau norme de aplicare, fie că sunt bune, fie că sunt rele, fie că ai greșit cu intenție, fie că ai greșit fără intenție. Pare nebunească ideea organizării unui curs prevenire amenzi ANAF, este însă mai mult decât necesar, de corect, de etic și de economic să cunoști aceste lucruri.

About Cristian Gălățanu

Check Also

Bon Jovi vine la București în 2019!

Lumea in care traim s-a schimbat din 2013, dar un singur lucru se mentine cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *