Dezvoltarea porumbului – afectata la nivel genetic de buruieni

 Conform unui studiu recent facut de catre oamenii de stiinta americani, acestia au descoperit ca buruienile pot afecta dezvoltarea porumbului. Mai mult, la nivel genetic se pot observa efectele acestei actiuni si dupa procesul de erbicidare.

 

Precum explica si profesorul Sharon Clay, de la Universitatea Dakota de Sud (SDSU): „Genele controleaza raspunsul plantei la lumina, productia de clorofila, capacitatea de a transforma materiile prime in energie, insa ce am descoperit este ca acestea pot fi afectate mult mai devreme decat se credea din cauza buruienilor. Mai exact, buruienile pot influenta la nivel genetic planta, in cazul nostru porumbul, chiar si intr-o faza precoce a dezvoltarii. Efectele se vad insa mult mai tarziu, chiar dupa ce combatem buruienile”.

Profesorul Sharon Clay vorbeste despre urmarile pe care le pot avea modificarile genetice la porumb din cauza buruienilor si anume afectarea anumitor parti ale plantei precum: sistemul imunitar al plantei, capacitatea sa de a prelua fosfor si de asemenea, toleranta ei la erbicide.

„Plantele sunt niste organisme sensibile. Am crezut pana acum ca daca indepartam buruienile putem asigura o dezvoltare corecta si armonioasa a plantei, insa dupa studiile pe care le-am efectuat pe porumb am descoperit ca o parte din cultura nu isi revine in intregime. Exista astfel o influenta genetica intre cele doua. Momentan nu avem detalii despre ce se intampla cu adevarat la nivel microcelular”, precizeaza profesorul Sharon Clay.

Totodata, aceasta idee este afirmata si de un alt specialist in plante din Canada. In acord cu parerile acestuia, dupa ce modificarile la nivel celular s-au produs, modul de crestere al porumbului si potentialul acestuia de a se adapta unor noi provocari de mediu (precum seceta) scad.

De mentionat este faptul ca, daca doriti evitarea unor astfel de efecte, cercetatorii recomandata aplicarea unor erbicide inainte de rasarirea plantei.

sweet-corn

About Cristian Gălățanu

Check Also

Forumul APPR

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă afiliată la Confederația Europeană a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *