Parfum de CELLAR: VARA 2025

*Despre crame și organizări de crame, pivnițe & organizări de pivnițe  

Desigur, sunt lucrări de diplomă care se ocupă numai de felul în care se amenajează, cu rafinament maxim, hrube, pivnițe, crame, cellars, LOCURI DE HUZUR, demne de cele mai adânci panse-uri cu putință.Ele sunt niște refugii numai pentru cei verry-few.  Sub timp/și sub mode, în Uvedenrode, după cum bine zice Poetul.

În ACEASTĂ VARĂ, care s-a dovedit mai liniștită, am fost invitat la mai multe organizări de cramă/crame. Să-mi dau cu părerea. Dacă e bine. Dacă nu. Și cum aș fi organizat eu CRAMA/PIVNIȚA/ în sensul de CELLAR, dacă ar fi fost a mea, dacă io aș fi fost proprietarul. În primul rând, că e o afacere bănoasă. În al doilea rând, că (cred că) mă pricep. Cât de cât. Prima mea diplomă în domeniu a fost de sommelier (în afară de faptul că sunt, de prin 2003-2004, deci de mai bine de douăzeci și doi de ani, al CLUBULUI ROMÂN DE VIN(mă refer la secțiunea de presă). Ca primul intrat, pe țară, la MASTER în Oenologie(Tehnologia vinului), am avut să ocazia de a vedea mai multe lucrări de diplomă/de MASTER cu subiectul de…AMENAJAREA CRAMEI într-un spațiu prielnic/într-o PIVNIȚĂ/CELLAR. Am văzut crame rostuite pe etaje sau pe secțiuni. Ca sommelier, trebuie, zic eu, să știi să te pricepi și la alesul APELOR MINERALE. Obligatoriu pentru pregătirea unei DEGUSTĂRI.  Dar, cum degustărlle sunt și de CAFEA/sau de CIOCOLATĂ(cu vin sau fără), trebuie să ai rafinamentul să mă informezi și cu privire la o degustare de cafea/cacao. Precum și de o degustare de ULEI DE MĂSLINE(evntual presat la rece) sau de MIERE cu un terroir cunoscut. Niște băieți rafinați sunt și cei care informează la/despre DEGUSTĂRILE DE BERE/sau și malț, hamei etc. Nu în cele din urmă, deși le-am lăsat cam/mai la urmă sunt și degustările de TUTUN/ȚIGĂRI DE FOI/TOBACCO/CIGARES/CIGARILLOS, cu temperatură și presiune controlate, ca la marile hoteluri. Desigur că toate acestea necesită investiții, dar – știți cum se dzice! – obrazul subțire numai cu cheltuială se ține….

Dar alături de pivniță, se garnisește – de asemenea – o bibliotecă. Să stai în bibliotecă și să savurezi un  pahar de vin de înaltă clasă, asta poate să fie un vis/sau un deziderat. Tot lângă o pivniță merită să fie amenajat un teren de tenis de câmp, sport nobil, o miniherghelie sau un spațiu cu mese de tenis(ping-pong/pentru înviorare). În aceeași ordine de gândire, pentru oamenii care dispun de fonduri trebuie să cumperi seturi de cărți cu ștaif/și conținut(eventual un colț cu albume de artă!) – sau să antifonezi un mic studio de audiții, la care, iarăși, este de așteptat să nu asculți chiar manele, Mai ales atunci când/și dacă idealul tău în vin este rafinamentul, iar nu orice poșirci tăvălite prin glod…

Acasa

MIHAIL GĂLĂȚANU

About Cristian Gălățanu

Check Also

MAMMOULIANI

Grecia e ca o mamă. Și nu doar pentru noi, românii, care se zic că …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *