CĂRȚI de luna MAI

Humanitas FICTION, RAFTUL DENISEI

COLM TOIBIN, BROOKLYN

TOIBIN este o vedetă în cetatea literelor. Cartea este fericita câștigătoare a prestigiosului premiu COSTA BOOK AWARDS. Iată o primă referință critică, identificabilă încă de la începutul lucrurilor/ de pe copertă, în stare să ne ajute în alegerea volumului: cu marele său talent, Colm Toibin revelează extraordinarul din cotidian, scrie THE GUARDIAN. Ocupă un loc în topul THE OBSERVER, al celor mai bune zece romane istorice. BROOKLYN este o poveste despre alegere, dar și despre identitate. Despre dezrădăcinare, dar – într-un fel – și despre familie.

DANIELA KRIEN, FOCUL

Avem în față un roman nominalizat la DUBLIN LITERARY AWARD. De altfel, vă rugăm să remarcați, toate cărțile care apar în RAFTUL DENISEI sunt o alegere de valoare: sunt nominalizate sau au câștigate premii internaționale. O caracterizare posibilă a cărții: puternică, subtilă și psihologic pătrunzătoare( din TIMES LITERARY SUPLEMENT).  Traducerea este asigurată de RAMONA TRUFIN. Un roman al cotidianului, dar altfel.

NICCOLO AMMANITI, VIAȚA INTIMĂ

Laureat cu PREMIO VIAREGGIO-REPACI NARRATIVA 2023. Și nu degeaba, ci fiindcă se spune( și urmează aici un întreg justificativ!) că Ammaniti deține darul cel mai prețios: originalitatea(după cum afirmă CORRIERE DELLA SERA). Nu știm  sigur dacă originalitatea bate tot (uneori am înclina ă spunem: da!), dar alegerea subiectului sună aici incitant: o soție de  prim-ministru, frumoasă, își redescoperă trecutul și este urmărită, pur și simplu, de el. Tema este recurentă, chiar și în filmul italian, neorealist sau nu, un regizor ca Michelangelo Antonioni o explorează și el în peliculele sale.

ALEX SCHULMAN, GARA MALMA

Aflat la a doua prezență la HUMANITAS, Alex SCHULMANN este un scriitor suedez, crescut în Stockholm – și format și în lumea televiziunii. Despre cartea lui apărută anterior la HUMANITAS, se spune că era un roman extraordinar, dar cel de față este o capodoperă – cel puțin așa afirmă ziarul de dreapta din inima Franței, LE FIGARO MAGAZINE. Traducerea volumului este semnată de Andreea Caleman.

YIYUN LI, CARTEA GÂȘTEI

Despre YIYUN LI, o mare personalitate/o celebritate spune că este o MARE SCRIITOARE. Și dacă spune așa SALMAN RUSHDIE, e demn de a fi crezut. Dar nu pe cuvânt. Doar citiți CARTEA GÂȘTEI. Că fata are talent poate vedea oricine. De la mare distanță. Și chiar/încă de la primele rânduri: Nu poți tăia un măr cu alt măr. O portocală cu altă portocală. Dacă ai un cuțit, poți tăia cu el mărul sau portocala. Sau poți despica burta unui pește... O altfel de scriitură. O altceva. Poate că e de prisos să adăugăm că este un roman câștigător al PEN/FAULKNER AWARD FOR FICTION 2023.

THOMAS LEONCINI, BĂRBATUL ȘI  MOTANUL

De fapt, titlul complet este foarte lung. Și incitant cumva. BĂRBATUL care voia să fie iubit ȘI MOTANUL care s-a îndrăgostit de el. Prezentatorul cărții, de această dată, este chiar PAPA FRANCISC, care ne spune că avem de-a face cu o călătorie în lumea fanteziei și că e o carte fascinantă care i-a plăcut foarte mult (lucru relevat de pe COPERTA UNU. Traducerea  acestei cărți este asigurată de LILIANA NECHITA. Altă opinie este, de asemenea, măgulitoare: Thomas Leoncini este un șansonetist modern, care nu scrie pe portativ, dar face muzică din frazele sale.

About Cristian Gălățanu

Check Also

Șuie Paparude acceptă provocarea Red Bull

Șuie Paparude acceptă provocarea Red Bull *SoundClash 2024 și intră în luptă cu Connect-R Pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to toolbar