Cum identificăm o bere artizanală

Pentru a vinde si produce bere artizanală ai nevoie de autorizație. Daca doresti sa înființezi o micro-berărie, e necesara:

  • autorizare sanitară
  • autorizare sanitar-veterinară
  • aviz de funcționare de la Primărie pentru spațiu
  • autorizare SSM
  • autorizare ISU

E complicat rau procesul de obtinere a unor astfel de autorizatii, de altfel, chiar daca vorbim doar despre beri artizanale.

Elee se pot gasi atat in magazinele online de bauturi, precum și în magazinele staționare specializate în comercializarea băuturilor alcoolice, inclusiv in supermarketuri. Desigur, restaurantele sau barurile sunt o alta sursa,

Tarile care au cea mai mare experienta in beri artizanale sunt: Belgia, Olanda, Germania, Franța, Cehia, dar și SUA.

Cat despre noi, in Romania sunt mai mulți producători de bere artizanală care utilizeaza retetele lor proprii si diametral opuse celor utilizate in berile clasice. Exemple de producatori de la noi:

  • Zăganu
  • Sikaru
  • Ground Zero
  • Nemțeana
  • Sara
  • Hop Hooligans
  • Perfectum
  • Terapia
  • Bere a la Cluj
  • 1717
  • BeretaTM

Chiar in Capitala se organizeaza si un festival numai pentru asta: Craft Beer Festival.

Berea artizanală nu este o bere filtrată sau pasteurizată,spre deosebire de cele comune (industriale). Dupa filtrare și pasteurizare, berea nu va mai avea drojdie, enzime, proteine și foarte multe alte componente benefice care îi și conferă o anumită aromă, consistență și culoare. De asta sunt multi care prefera prima optiune.

Tocmai asta e motivul pentru care berea artizanala iti ofera o mai mare flexibilitate, in sensu ca poti incerca combinatii de arome, ingrediente, gusturi etc.

  • De ce ai nevoie

Ingredientele esentiale ale berii artizanale sunt apă, malț, hamei și drojdie – la fel si la cel comun, nimic diferit.

  • Fazele producției de bere artizanală

Pe langa faptul ca trebuie sa ai mare grija privind cantitatea folosita și temperaturile folosite.Le-am putea categorisi astfel:

  1. Brasajul – reprezinta adăugarea malţului măcinat în apă fierbinte
  2. Fierberea – aici se adaugă și hameiul
  3. Fermentația – nu poti incepe fermentarea fara ajutorul drojdiei, iar procesul iti mai câteva zile, dar aici e si in functie de tipul de bere pe care vrei sa-l produci
  4. Maturarea (fermentația secundară) – Berea se lasa la rece câteva săptămâni, uneori luni. In aceasta perioada se separă de drojdie și se pune în sticlă. Tot in sticla are loc si fermentatia secundara.

Inca un mic video daca vreti sa faceti bere singuri acasa:

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

About Cristian Gălățanu

Check Also

Afacerea de succes cu bere artizanală din Iași

Ionel Păsărică (44 de ani) a inceput prima data cu industria gazelor naturale, in care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *