big belly

Burta de bere? Nu există!

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din România a lasat toti romanii siderati, dupa ce au spart unul dintre cele mai mari mituri: burta de bere. Deci stiintific vorbim acuma! Intr-un nou studiu denumit “Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal şi consumul de bere în România”, inceput de Corina Zugravu, preşedintele centrului, medic primar în nutriţie şi lector la Universitatea de Medicină “Carol Davila”.

Inca din primele ei discursuri a vorbit despre aceste “mituri urbane” (cum le numeste), referindu-se la aitrbutele unor alimente, printre care si, desigur, berea. Aceasta este gresit legata de ideea de burtă, adica beau multa bere = am si burta pe masura!

Nimic mai fals ne spune doamna Zugravu! “Este fals în ambele cazuri” , explicand ca nu numai noi, prin propriile noastre studii am ajuns la aceasta concluzie, dar si cele din toata lumea (inclusiv cele din SUA) au afirmat clar si raspicat cat de falsa ar fi o astfel de arfimatie! De altfel, unul dintre cele mai cunoscute si cele care au inceput seria de spargere a miturilor este: “Beer and obesity: a cross-sectional study” de Cehia în 2003.

Studiul realizat de institutia noastra a fost facut în intervalul 25 martie – 13 aprilie, pe un eşantion de peste 1.500 de oameni, peste 18 ani, dintre care peste 700 de bărbaţi şi aproape 800 de femei.

Concluziile au fost urmatoarele:

Circumferinţa abdominală normală este considerata a fi mai jos de 94 de cm in cazul bărbaţilor, pe cand la femei, acesta este de 80 de cm, deci doar cu 14 cm mai putin. Pe de alta parte, in privinta raportului talie-şold normal este considerat mai jos de 0,9 pentru bărbaţi şi 0,85 pentru femei.

In cazul tarii noastre, numai 36,45% dintre femei şi 48,66% dintre bărbaţi respecta sus-mentionatele numere ale circumferinţei abdominale. Prin urmare, doamna Zugravu ne-a demonstrat ca suntem cam grasi! (glumesc, desigur) 🙂

“E ok să bei patru litri pe săptămână, dar nu doi litri sâmbătă şi doi duminică, şi pe un fond de oboseală. Media de consum pe România este bună, dar trebuie să fie un consum moderat şi regulat, altfel nu se poate vorbi de beneficii”, ne ajuta sa intelegem doamna Popescu, despre cum am putea pastra niste proportii normale ale abdomenului nostru.

Dar despre berea cu arome? Fals din nou! Corina Zugravu a demonstrat si in acest caz ca, respectivul tip de bere are doar mai puţin sau chiar deloc alcool şi ca ea se recomanda mai mult celor care nu sunt impacati cu gustul de bere.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

About Cristian Gălățanu

Check Also

10 de ani de calitate, berea Albacher

În primăvara anului 2008, Romaqua Group a introdus pe piata berii de la noi brandul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *