Unde trăiesc românii cel mai bine din țară?

Poate nu ar fi de mirare ca, potrivit ultimelor studii realizate de Institutul National de Statistica pe 2015, un bucurestean traieste cel mai mult din tara, mai exact, în medie, 77,8 ani. Prin urmare, Capitala are cea mai ridicata speranta de viata.

Dupa Bucuresti, tot printre primele, mult traiesc si cei din Vâlcea (in medie 77,5 ani), Cluj (in jur de 76,7 ani), Braşov (76,6 ani) şi, in final, Sibiu (76,2 ani). Daca analizam si naţional, atunci aflam ca durata medie de viaţă a romanilor este, in general, de 75,4 ani, de unde rezulta ca un bucureştean trăieşte in mod normal cu 2,4 ani mai mult ca mare parte din romani.

Din neferice, cea mai mica durata de viata o inregistreaza cei din Satu Mare, cu doar 73,2 ani. Prin urmare, asta inseamna cu 2,2 ani mai mica ca mare parte din romanii din tara, iar cu 5 ani mai mica decat bucurestenii. Tot aici, dupa Satu Mare cu o durata medie de viata la fel de mica vine, Călăraşi (73,2 ani), urmata de Giurgiu, cu 73,5 ani, Tulcea cu 73,5 ani şi, in final, in Olt cu 74 ani.

Speranta medie de viata calculata pe sexe este, tot conform studiilor, în medie: pentru femei aproape 79 de ani, iar pentru bărbaţii, din nefericere pentru ei (stiti cum se spune, casatoria e legare de glie! – hihihi -) de 72 de ani.

Toate aceste statistici sunt foarte importante, pentru ca ele trag un semnal de alarma pentru guvernanti, care, mai intai de toate, ar trebui sa se preocupe cel mai mult de fericirea cetatenilor si, prin urmare, ca ei sa traisca cat mai mult. Tocmai de asta au si grija specialistii in demografie, mai ales ca, potrivit studiilor acestea, romanii se afla inca mult in spate in comparatie cu durata medie de viata a celorlalte state dezvoltate si o pot face lesne cu ajutorul evolutiei tehnologiei, care evolueaza cu o viteza incredibila astazi.

Mai exact, romanii traiesc cu 7 – 8 ani mai putin ca cetatenii statelor din occident (in Franta, media, este de 82,6 ani). Desigur, asta nu are loc doar la noi, dar si la mare parte din tarile care au fost inainte comuniste, mai ales la bărbaţi, conform unor pre­zentări ale profe­so­rului Va­sile Gheţău, director al Cen­trului pentru CercetăriDemografice al Aca­demiei Române.

Alte articole:

http://topbrands.com.ro/cand-urmeaza-sa-viziteze-papa-francisc-romania/

http://topbrands.com.ro/cand-unde-si-cum-e-cel-mai-bine-sa-ti-cumperi-o-locuinta/

http://topbrands.com.ro/unde-sunt-fermierii-la-hortus-florshow-romania-desigur/

http://agricult.ro/2017/05/03/de-azi-poti-incepe-depunerea-proiectelor-din-14-masuri-de-finantare-din-agricultura/

About Cristian Gălățanu

Check Also

Branduri în pandemie

Dar și brandurile suferă, nu-i așa? Pandemia, cea de până acum – și cea care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *