Primăvara, perioada ideală pentru a începe cele mai profitabile afaceri!

Esti anotimpul perfect pentru a infiinta o noua afacere, asta daca ai deja o afacere, daca nu, incepe una! Perioada aceasta este foarte buna pentru persoanele care au in minte o afacere pe terenuri agricole restranse, adica daca la inceput nu puteti sa va permiteti multe hectare, dar chiar si asa, ele sunt tot foarte profitabile. Asa ca, de aceea venim in intampinarea dumneavoastra pentru a va oferi cele mai bune exemple. CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE DESPE AFACEREA DE CATINA si PROFITABILITATEA EI RIDICATA

Una dintre ele este chiar cătina, care, deja a inceput sa fie o cultura din ce in ce mai populara in randul fermierilor, in mare parte pentru profitabilitatea crescuta, dar si pe fondul globalizarii, care a facut foarte cunoscuta avantajele consumului fructelor de catina. Insa o cultura de o asemenea anvergura nu este si ea lipsita de probleme, conditia primordiala a succesului aici este aceea de a avea un material săditor de calitate şi de un teren pregătit încă din toamnă.

“Pregătirea terenului pentru plantare şi mărunţirea arăturii încă din toamnă face posibilă intrarea la plantat în primăvară foarte devreme, fără a mai aştepta “coacerea” arăturii”, spune Laurenţiu Stroescu, cultivator şi proprietar de pepinieră, pentru adevarul.

De fapt, el doreste sa ne atentioneze ca primavara este anotimpul preferat al catinii, pentru ca in aceasta perioada planta da cele mai bune rezultate, la fel de bune ca toamna (un alt timp propice pentru cultura), dar trebuie ai un sistem de irigatii bine pus la punct. De altfelm coacăzul are sansa de a atinge o productie de 8 tone la hectar. La fel ca şi alţi arbuşti, coacăzul poate fi plantat şi primăvara. ”O investiţie cu tot ce-i trebuie plantei, cu tot cu instalaţie de picurare, plante, întreţinere în primul an, este de maximum 5.500 de euro. Producţia ajunge undeva la 7-8 tone/ha. Preţul este între 7 şi 9 lei, dar probabil că încă va mai scădea din cauza presiunii internaţionale pe preţ, dar chiar şi în aceste condiţii, dacă faceţi 8 tone de cătină cu 6 lei kilogramul, asta înseamnă 48.000 lei, adică dublul investiţiei făcute. Din primul an s-a scos investiţia şi rămâi şi cu profit. Trebuie ţinut cont că primul an de producţie vine la doi ani de la plantare”, a mai spus Andrei Antonescu, cultivator de cătină.

O a doua recomandare este si (daca urmarim tot acele plante sadite pe suprafete mai restranse) este cultura de cartof mov. Este adevarat totusi ca pretul unui kilogram de samanta este fluctuanta astazi pe piata de la noi din tara, pentru ca au crescut, totodata cu cel al cultivatorilor, si cei care le furnizeaza. Unul dintre producatorii de cartofi mov din Piata Neamt, spre exemplu, a declarat ca la 1000 de metri pătraţi trebuie sa fie, in mediu, 350 de kilograme de sămânţă. Asa se ajunge ca un agricultor sa fie nevoit sa scoata din buzunar pentru un hectar, 3.500 de kilograme. Daca ne intoarcem atentia spre o cultura de aronia (daca luam in considerare si conditiile propice de crestere, tinand seama inclusiv si de ambitia agricultorului), atunci observam ca ea are posibilitatea de a fi explotată si până la 15-20 de ani. Un hectar de acest soi de cultura te obliga sa scoti din buzunar cam 6.500-7.000 de euro. Deci, nu am putea spune ca sunt chiar asa multi bani, nu cel putin in acest domeniu, pentru ca in general o cultura de aronia incepe cu arbuşti care au o vârstă de cel putin 3 ani. Ca sa nu mai vorbim si de profitul pe care il aduce, adica cam 12.000 de euro la hectar!

Alte articole pe aceeasi tema:

 http://agricult.ro/2017/03/06/oual-de-aur-de-la-struti-care-ti-pot-aduce-si-1500-de-euro/

http://agricult.ro/2017/02/07/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-ti-infiintezi-o-cultura-de-capsuni/

http://agricult.ro/2017/02/06/dulceata-de-trandafiri/

About Cristian Gălățanu

Check Also

Un nou record mondial înregistrat de porumbul Pioneer® de 39.2 t/ha

Deținătorul titlului de 5 ori campion al unui concurs organizat de NCGA obține un nou …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *