IDEI DE AFACERI: Cât de profitabilă a ajuns cultivarea lavandei?

Deja este cunoscut ca din cultivarea lavandei se poate face un profit destul de bun, iar de aceea, an de an, din ce ince mai multi agricultori se alatura asociației de producători de lavandă Alba. Asa se face ca ea a ajuns sa numere 22 de persoane cu un teren cultivabil de aproximativ 12 hectare de teren din județ. Profitul este cu atat mai bun cu cat piata straina are o cerere destul de ridicata.

Planta in principal este dorita datorita capacitatii de a calma si de antiseptic, mai ales ca am putea spune ca are o istorie destul de indepartata, fiind de foarte mult timp cultivata. Sa nu mai vorbim de frumusetea ei aparte cu o multitudine de culori, cultivata cel mai mult in partea Marii Mediterane. Un alt avantaj al plantei, pe langa profitabilitatea ei si frumusete, ea nici nu este capricioasa. Ba dimpotriva, tot ce trebuie sa faca cultivatorul este consumul de apa al plantei, cu precadere in vara, cand au loc secetele. 

Unul dintre cei care fac parte din aceasta asociatie, impreuna cu ceilalti, au facut rost de un distilator, care este o componenta esentiala in cultivarea lavandei, pentru ca ea extrage uleiul ei, de fapt produsul plantei. Si ca sa dovedim si cat de profitabila poate fi aceasta planta (dar si darnica am putea spune! 🙂 ), doar in partea a doua a anului 2016, cultura a scos 40 de litri de ulei esențial. Trebuie sa specificam ca lavanda nu produce uleiul esential decat in cel de-al treilea an de la plantare (cand ajunge la maturitate) cultivatorii vor obtine 60 de litri de ulei esențial/ hectar, iar productia efectiva de lavanda ajunge la 3.000 kg/ hectar.

Alte articole pe aceeasi tema:

http://agricult.ro/2017/01/13/madr-noua-autoritate-a-ads-ului/

http://agricult.ro/2017/01/11/locul-din-europa-de-unde-poti-cumpara-grau-ieftin/
http://agricult.ro/2017/01/09/fermieri-vreti-sa-fiti-scutiti-de-tva/

http://agricult.ro/2017/01/08/ce-avere-are-noul-ministrul-agriculturii/

About Cristian Gălățanu

Check Also

Un nou record mondial înregistrat de porumbul Pioneer® de 39.2 t/ha

Deținătorul titlului de 5 ori campion al unui concurs organizat de NCGA obține un nou …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *